Galerie KuBra presenteert: ‘Bosch en de Magie van Afrika’

Expositie van Stichting KuBra (Kunstenaars Uit Brabant

Op zondag 13 maart 2016 om 15.00 uur is de officiële opening van de expositie ‘Bosch en de magie van Afrika’ in Galerie KuBra aan de Schilderstraat 17a in ’s-Hertogenbosch. De expositie loopt van 11 maart t/m 24 april 2016.

Niet aan de monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen of aan de illusies, hallucinaties en nachtmerries van Jeroen Bosch wordt tijdens de expositie ‘Bosch en de magie van Afrika’ een hommage gebracht, maar aan de vele, met name Afrikaanse dieren die in zijn werken ogenschijnlijk vreedzaam samenleven. Deze vreedzaamheid, de magie, de emotie, het kleurrijke en het mysterieuze van het Afrikaanse landschap, de mensen en de dieren worden door 7 Brabantse kunstenaars, Ellen Voets, Kees Habraken, Wilma de Turck, Petra Verlooij, Emelie Cilissen, Marianne Querido en Franca Schuurmans tot leven gebracht.

Galerie KuBra, Schilderstraat 17a, 5211NB ‘s-Hertogenbosch. Opening zondag 13 maart 2016 om 15.00 uur.  De expositie loopt van 11 maart t/m 24 april 2016.

De galerie is geopend woensdag(ov), donderdag en vrijdag van 12 tot 17 uur, en zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur en op afspraak. In de weekenden is één van de kunstenaars aanwezig. Toegang gratis.

 

Stichting KuBra

KuBra (Kunstenaars Uit Brabant) is een stichting, opgericht op 17 februari 2011, met als doel het samenbrengen van Brabantse kunstenaars en het stimuleren van onderlinge samenwerking. Doordat kunstenaars zelf hun krachten bundelen, kunnen zij samen een organisatie vormen waaruit blijkt dat kunst niet weg te denken is uit onze samenleving. Ook biedt KuBra een podium voor haar leden. Dit werd afgelopen drie jaar steeds gedaan door tijdelijke exposities op diverse plekken in Brabant en in België en sinds 2013 heeft KuBra ook een eigen tijdelijke plek, ‘de Galerie’, die op 6 september 2014 een meer permanent karakter heeft gekregen in de Schilderstraat 17a in ’s-Hertogenbosch.

 

Galerie KuBra

De Schilderstraat 17a in ‘s-Hertogenbosch, een pand waar al 20 jaar grafiekatelier Kurtface en galerie Ietsmooisaandemuur.nl zijn gevestigd. De afgelopen maanden is het pand aangepast en de vernieuwde opzet werd op 6 september jl. gepresenteerd: een nieuw samenwerkingsverband met een andere culturele partij: Stichting KuBra-Kunstenaars uit Brabant.

Door een herindeling van het pand neemt, naast het Zeefdrukatelier Kurtface, de Galerie van stichting KuBra haar intrek in de ruime galerieruimte. Tevens is hier het kantoor van KuBra gevestigd. Door de duurzame samenwerking zullen er meer kansen en mogelijkheden gecreëerd gaan worden, denk hierbij o.a. aan het geven van exposities, demonstraties, workshops en lezingen.

Voor stichting KuBra-Kunstenaars uit Brabant, een non-profit en selfsupporting kunstenaarscollectief, is een vaste stek in de hoofdstad van Brabant een hele goede zet gebleken.

De bekendheid van KuBra is hierdoor sterk gegroeid in Brabant én ook daarbuiten. Het heeft hen nieuwe kansen geboden om intensiever samen te gaan werken met andere culturele partijen in ’s-Hertogenbosch, maar zeker ook daar buiten!

 

Galerie KuBra                                      opening: zondag 13 maart 2016 om 15.00 uur

Schilderstraat 17a                              Expositie 11 maart t/m 24 april 2016.

5211 NB ’s-Hertogenbosch

 

Openingstijden:                                  woensdag (ov) donderdag en vrijdag van 12.00 – 17.00 uur

                                                               Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

En op afspraak

Stichting KuBra                                    Website                 www.stichtingkubra.nl / www.brabantsekunstenaars.exto.nl

E-mail                     info@stichtingkubra.nl

Secretariaat           wilma@stichtingkubra.nl

Telefoon                06-38895119

Contact                  Wilma de Turck

 

DE KUNSTENAARS:

Ellen Voets heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van Afrikaans wild en reist regelmatig naar Afrika om zich te laten inspireren. Wilde dieren schildert ze zoals ze hen in de natuur observeert; opgaand in hun eigen omgeving. Ze werkt niet met penseel, maar uitsluitend met paletmessen.

De werken van Kees Habraken ontstaan uit een ontmoeting, een ervaring, een emotie. De emoties van mensen, ontmoet tijdens zijn reizen, met name Afrika, worden vertaald in zijn schilderijen.

Wilma de Turck maakt driedimensionale realistische keramische dierenbeelden. Veelal zijn dit Afrikaanse dieren. Haar beelden ontstaan door observatie. Van daaruit vangt Wilma de essentie van het dier. Dit resulteert in herkenning, vertedering, een glimlach en de behoefte tot aanraking.

Petra Verlooij, toont schilderijen met Afrikaanse dieren, een combinatie van  realistisch en abstract. Compositie, kleur en licht zijn belangrijke elementen. Door laag over laag te schilderen ontwikkelt zich het schilderij. Door deze lagenstructuur schijnen de emoties door.

De passie van Emelie Cilissen is het schilderen van Afrikaanse mensen en dieren in bijzondere kleurcombinaties, met olie- en acrylverf in combinatie met mixed media en materialen.

De unieke sieraden van Marianne Querido hebben het kleurrijke en mysterieuze van het Afrikaanse landschap. Ze werkt met oude Afrikaanse kralen, halfedelstenen en handgeblazen glaskralen.

Franca Schuurmans, keramiste, is tijdens een reis naar Zuid-Afrika geïnspireerd geraakt door de trotse houding van Afrikaanse vrouwen. Ze legt deze vast in haar keramische beelden.