Opening expositie Stichting KuBra presenteert: ‘Verrassend Verschillend’

in de Steenfabriek te Gilze van 14 t/m 22 november 2015

Kunstenaars Uit BRAbant

Als het onverwachte niet wordt verwacht, zal het ook niet gevonden worden. Wanneer men niet openstaat om zich te laten verrassen door nieuwe en onverwachte zaken, dan mist men veel. Maar gelukkig is er Stichting KuBra, die daarbij zal helpen! Van 14 t/m 22 november is De Steenfabriek in Gilze toneel voor ‘verrassend verschillend’ een groepstentoonstelling met uiteenlopende kunst. Getoond worden schilderijen, tekeningen, beelden, keramiek, glas en installaties van Marlene van Alphen, Bets van Boxel, Pauline Koehorst, Paula Groote, Marlies Heere, Truus de Wijs, Anastazia David, Marion van Bergen, An Brzoskowski en Dirk Verberne.

Laat u dus verrassen door deze tien Brabantse kunstenaars. Door de kwaliteit van hun kunstwerken, door hun fantasie en creativiteit, door hun uitbeeldend en zinnenprikkelend vermogen.

De expositie ‘Verrassend Verschillend’ in de Steenfabriek te Gilze wordt op zaterdagmiddag 14 november om 14.00 uur feestelijk geopend, waarna de aanwezige exposanten de bezoekers graag langs hun werk zullen leiden. Geopend van 14 november tot en met 22 november 2015, op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens de openingstijden zijn steeds enkele exposerende kunstenaars aanwezig. U vindt de Steenfabriek aan de Steenfabriek 7, 5126PB te Gilze.

Stichting KuBra

KuBra (Kunstenaars Uit Brabant) is een stichting, opgericht op 17 februari 2011, met als doel het samenbrengen van Brabantse kunstenaars en het stimuleren van onderlinge samenwerking. Inmiddels hebben 125 Brabantse kunstenaars zich aangesloten. Doordat kunstenaars zelf hun krachten bundelen, kunnen zij samen een organisatie vormen waaruit blijkt dat kunst niet weg te denken is uit onze samenleving. Ook wil KuBra een podium bieden voor haar leden. Dit werd de afgelopen jaren steeds gedaan door tijdelijke exposities op diverse plekken in Brabant en in België.

In ’s-Hertogenbosch hebben zij een thuishaven gevonden van waaruit het netwerk verder uitgebreid wordt en KuBra een goede naamsbekendheid opbouwt, binnen én buiten Brabant.

Stichting KuBra

Website                               www.stichtingkubra.nl

www.brabantsekunstenaars.exto.nl

E-mail                                   info@stichtingkubra.nl

Secretariaat                       wilma@stichtingkubra.nl

06-38895119

Steenfabriek Gilze

Adres                                   Steenfabriek 7 -5126 PB Gilze

Website                              www.steenfabriek-gilze.vpweb.nl

E-mail                                   inevermeer@gmail.com

 

Opening                              zaterdag 14 november 14.00 uur

Openingstijden:               14 t/m 22 november 2015, 2 weekenden geopend van 12.00 – 17.00 uur

 

De kunstenaars:

Marlene van Alphen (Etten-Leur); schildert, aquarelleert. Zij studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Daar voor het eerst kennis gemaakt met verschillende teken- en schilder technieken. Haar technische achtergrond verloochent zich niet. Kennis van vormgeving en compositie waren hierbij een groot voordeel. Dit is te zien aan de constructieve elementen in haar werk. Ze werkt thematisch. De gedachte hoeveel ze kan weglaten en toch laten zien wat ze wil, blijft voor haar een boeiend uitgangspunt.

Marlies Heere (Oosterhout); De rode draad van haar kunstwerken is fijnschilderen en fijntekenen, waarbij ze zo natuurgetrouw mogelijk probeert weer te geven. Zo ademen haar olieverf geschilderde stillevens een sfeer uit van rust, eenvoud en soms een ver mystiek verleden. In al haar werk streeft Marlies naar perfectie en kwaliteit, waarbij ze ook hoogwaardig materiaal gebruikt.

Anastazia David (Nuland) houdt zich voornamelijk bezig met schilderkunst. Haar techniek bestaat hoofdzakelijk uit gebruik van houtskool en olieverf op grote doeken. Langdurig vooronderzoek voor haar werken en voortdurend stoeien met vormen, kleuren en compositie geven haar veel voldoening. In haar werken tast Anastazia graag de grens af tussen realiteit en onwerkelijkheid. Schilderen van personen is een onuitputtelijk genre. Het is een thema dat grenzeloze mogelijkheden biedt in vele opzichten. Techniek, compositie, kleur, het komt allemaal aan bod in het thema.

Bets van Boxel (Waspik)tekent en schildert al haar hele leven. n 1986 begon Bets samen met haar man een bedrijf in poppen maken, de Poppenstee. In 2007 kreeg Bets weer tijd om te schilderen. Schilderde ze voorheen veelal met olieverf en paletmes in een grove opzet, schildert ze nu in een realistische stijl. Ze volgt sinds 2012 cursus bij kunstschilder Peter van den Borne die  bekend is om zijn moderne realistische schilderijen. In deze stijl schildert ze voornamelijk stilleven en portret.

Paula Groote-Versteegen (Nederwetten); Haar statement als kunstenaar is: “Ik maak eenvoudige abstracte beelden die een organische vorm hebben, die zich in kleine verschillen in vorm en kleur van elkaar onderscheiden. Elk beeld heeft zijn eigen sfeer en geslotenheid. Tezamen vormen ze een groep die een geborgenheid en veiligheid in zich heeft. Het deel uitmaken van een gelijkgezinde groep waarin ieder individu zich kan uiten, is een terugkerend thema in mijn werk.”

Truus de Wijs (Eindhoven); Na haar opleiding is Truus in 2013 gestart met haar eigen glasatelier. Haar werk richt zich de laatste tijd vooral op de techniek glasfusie en in vorm slumpen maar ook in het vrije werk in de Tiffany techniek. Ze haalt haar inspiratie voornamelijk uit de natuur, vooral uit vogels en vissen. Zij houdt er van om verschillende vormen samen te brengen tot een nieuw beeld.

An Brzoskowski (Bakel) vindt de motivatie voor haar thema’s in de liefde. Ze wordt geïnspireerd door de liefde die in ieder mens aanwezig is. Ze brengt dat tot uiting in haar keramische beelden. Het krijgt zijn vorm door de verwondering die ze voelt, als ze kijkt naar mensen wanneer hun liefde zichtbaar wordt voor anderen.

Pauline Koehorst (Breda) schildert kinderen in olieverf. Haar schilderijen komen tot stand door een foto en de herinnering aan het kind te combineren. Hierdoor krijgt haar werk altijd een onderliggende laag, waarin haar herinnering aan het kind voelbaar wordt gemaakt. Door het transparante kleurgebruik, het formaat en het materiaal waarop zij schildert, wordt deze kwetsbaarheid versterkt. Door deze verschillende facetten is haar werk gevoelig, direct en soms confronterend.

Marion van Bergen (Zundert); schildert en tekent, maar haar voorkeur gaat uit naar houtsnede, lithografie en een combinatie van beide, de moku-lito. De reductie houtsnede is een arbeidsintensieve techniek waarbij de kleuren als het ware op elkaar gestapeld worden. De onderwerpen worden vrij grillig gekozen, portret, model, stilleven en soms iets landschappelijks, maar altijd wordt ze getroffen door vorm, kleur, licht donker en structuur.

Dirk Verberne (Helenaveen) laat zich leiden door het ruige land in de Peel, het zwarte water, de flora en fauna en oude verhalen over deze streek. De groei en ontwikkeling, kracht, dynamiek en organische vormen van de natuur, dagen hem uit deze te vangen in het staal waarmee hij werkt, met vuur als gereedschap