Stichting KuBra presenteert: “Verschil mag er zijn” in ’t Oude Raadhuis-Beek en Donk

Expositie van Stichting KuBra (Kunstenaars Uit Brabant)

Op zaterdag 6 juni 2015 om 16.00 uur vindt in ’t Oude Raadhuis te Beek en Donk de feestelijke opening plaats van de expositie KuBra presenteert: “Verschil mag er zijn”, voorafgegaan door de verloting van een kunstwerk van een eerdere expositie ter ondersteuning van ’t Oude Raadhuis.

De dichter Julius Dreyfsandt zu Schlamm, woonachtig in Sint Oedenrode, zal de expositie openen met een aantal gedichten. In zijn gedichten komen ernst, liefde, de natuur en humor aan de orde. Julius (Hans) is een veelzijdig man. Hij dicht voor diverse (lokale) media: weekbladen, websites en maandmagazines en werkt samen met fotograaf Gerry van Roosmalen in het project “Foezie” en met dichter/muziekmaker Maularia Fist in het project “Fisttoezie”. Hij is als dichter verbonden met het “Barokemsemble Scordatura” Een aantal gedichten zijn vertaald in het Bulgaars, Slowaaks en Tsjechies. Zelf dicht hij ook in het Duits. Enkele door hem gemaakte gedichten zijn door componisten op toon gezet.

Zes Brabantse kunstenaars tonen hun werk Harry van Berlo, Bets van Boxel, Paula Groote Versteegen,  Tineke Kleij-van den Boomen, Kitty Tijbosch en Truus de Wijs.

We zien kunstenaars die gefascineerd zijn door de schoonheid van het dagelijkse leven. Bij deze expositie zien we hoe het leven van alledag zich aan hen voordoet en door hen op zijn of haar unieke manier ervaren en uitgedrukt wordt.

Op de expositie zijn verschillende soorten werken te zien welke gemaakt zijn met allerlei soorten materialen zoals bijvoorbeeld aquarel, olieverf en acryl gemengd met zand en verwerkt op doek. Hierin zien we techniek en vakmanschap op hoog niveau. Dat geldt zeker ook voor de prachtige beelden welke gemaakt zijn door middel van casting, fusion, keramiek met gesmeed ijzer en/of bamboe en afbeeldingen welke gemaakt zijn met tiffany glaskunst.

Er is veel kleurrijk werk met een sterke positieve uitstraling te zien waarin op allerlei manieren de wereld van deze kunstenaars is uitgebeeld.

’t Oude Raadhuis, Heuvelplein 8, 5741 JK Beek en Donk. Expositie loopt van 6 juni tot en met 28 juni 2015 en is geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens de openingstijden wordt u ontvangen door onze kunstenaars. Toegang gratis. U bent van harte welkom.

De kunstenaars

Harry van Berlo (’s-Hertogenbosch);  tekent, schildert, aquarelleert. Rode draad in Harry’s oeuvre is het landschap, het landschappelijke. Dat varieert van de tuinen in zijn directe omgeving, het Brabantse landschap, Ardennen, tot aan mediterrane landschappen uit Griekenland en Frankrijk. Hierbij is het Harry niet te doen om een letterlijke weergave maar gaat het hem meer om de verinnerlijking van deze landschappen, wat zich doorgaans uit in een steeds verder mate van abstrahering.

Bets van Boxel (Waspik); In 2007 kreeg Bets weer tijd om te schilderen. Op dit moment schildert Bets in een realistische stijl. Ze volgt sinds 2012 cursus bij kunstschilder Peter van den Borne die bekend is om zijn moderne realistische schilderijen. In deze stijl schildert ze voornamelijk stillevens en portretten. Bets wil met haar schilderijen haarzelf aan u voorstellen en laten zien wie Bets van Boxel is.

Paula Groote-Versteegen (Nederwetten); Haar statement als kunstenaar is: “Ik maak eenvoudige abstracte beelden die een organische vorm hebben, die zich in kleine verschillen in vorm en kleur van elkaar onderscheiden. Elk beeld heeft zijn eigen sfeer en geslotenheid. Tezamen vormen ze een groep die een geborgenheid en veiligheid in zich heeft. Het deel uitmaken van een gelijkgezinde groep waarin ieder individu zich kan uiten, is een terugkerend thema in mijn werk.”

Tineke Kleij-van den Boomen (getogen in Beek en Donk, woonachtig in Sint Oedenrode); Tineke’s schilderijen ontstaan uit wat zij onbewust hoort, voelt en aangereikt krijgt vanuit de leegte en de stilte in haar hart. Haar werk kent meerdere vormen. Haar werken zijn kleurrijk, gebaseerd op fantasie en spiritualiteit (haar persoonlijke innerlijke ervaring). Het is een mix van vrijheid, van realisme, van surrealisme, van abstract en van mystiek.

Kitty Tijbosch (Lieshout); Kitty schildert intuïtief. Vanuit een gedachteloze sluimerstand komen de werken tot stand. Zij weerspiegelen haarzelf. Een optelsom van alles wat er in het leven voorbij komt; haar gedachten, emoties, dromen en herinneringen. Nu is Kitty op zoek naar een nieuwe vormgeving. Het creëren van nieuwe vormen en composities brengt een extra spanningsveld mee. Schilderen is voor haar een manier om naar haarzelf te kijken. Gedachten, gevoelens, opvattingen, belevingen vatten in verf zonder het eerst te vertalen in woorden.

Truus de Wijs (Eindhoven); Na haar opleiding is Truus in 2013 gestart met mijn eigen glasatelier. Haar werk richt zich de laatste tijd vooral op de techniek glasfusie en in vorm slumpen maar ook in het vrije werk in de Tiffany techniek. Ze haalt haar inspiratie voornamelijk uit de natuur, vooral uit vogels en vissen. Zij houdt er van om verschillende vormen samen te brengen tot een nieuw beeld.

Stichting KuBra

KuBra (Kunstenaars Uit Brabant) is een stichting, opgericht op 17 februari 2011, met als doel het samenbrengen van Brabantse kunstenaars en het stimuleren van onderlinge samenwerking. Inmiddels hebben 125 Brabantse kunstenaars zich aangesloten. Doordat kunstenaars zelf hun krachten bundelen, kunnen zij samen een organisatie vormen waaruit blijkt dat kunst niet weg te denken is uit onze samenleving. Ook wil KuBra een podium bieden voor haar leden. Dit werd de afgelopen jaren steeds gedaan door tijdelijke exposities op diverse plekken in Brabant en in België.

In ’s-Hertogenbosch hebben zij een thuishaven gevonden van waaruit het netwerk verder uitgebreid wordt en KuBra een goede naamsbekendheid opbouwt, binnen én buiten Brabant.

Vanaf 6 september 2014 is de Galerie van Stichting KuBra gevestigd in de Schilderstraat 17a te ’s-Hertogenbosch. Dit pand is een pand waar al 20 jaar grafiekatelier Kurtface en Galerie Ietsmooisaandemuur.nl waren gevestigd. Het pand is aangepast en de vernieuwde opzet werd op 6 september 2014 gepresenteerd als een nieuw samenwerkingsverband.

’t Oude Raadhuis

Heuvelplein 8

5741 JK Beek en Donk

Stichting KuBra:

Website:               www.stichtingkubra.nl / www.brabantsekunstenaars.exto.nl

E-mail:                   info@stichtingkubra.nl

Secretariaat          wilma@stichtingkubra.nl

Telefoon               06-38895119 (Wilma de Turck)

Opening                zaterdag 6 juni 2015 om 16.00 uur

Openingstijden:  6 juni t/m 28 juni 2015, zaterdag en zondag 14.00 – 17.00 uur