Galerie KuBra presenteert: ‘Wat een portret!’

Expositie van Stichting KuBra (Kunstenaars Uit Brabant)

Op zondag 11 januari 2015 om 15.00 uur is de Nieuwjaarsreceptie en officiële opening van de expositie ’Wat een Portret!’ in Galerie KuBra aan de Schilderstraat 17a in ’s-Hertogenbosch en wordt omlijst door muziek van DJ Nikki Nordmann. De expositie loopt van 8 januari tot 15 februari 2015.

Het nieuwe expositiejaar van stichting KuBra start met een selectie van kunstwerken, gebaseerd op het portret, gezien door de ogen van 6 Brabantse kunstenaars. De fascinatie om als kunstenaar iemands persoonlijkheid, met alle complexiteiten en tegenstellingen, zo goed mogelijk in één portret weer te geven, ongeacht de discipline en kunststijl. De toeschouwer heeft bij het kijken alle ruimte om vanuit een eigen referentiekader de werken te observeren en te interpreteren.

Marion Janssen-Quaadvliet legt in haar portretten door beweging en passende kleuren de ziel bloot. Tushi Nicolasen toont door het zichtbare weg te laten en het onzichtbare in het licht te zetten de kwetsbaarheid van de ‘ander’. De luchtige bronzen sculpturen van Lilian Steenhuisen zijn vervuld van humor, emotie en extreme beweging en de geassembleerde-mixed media portretten van Jeanne Tax zijn voortgekomen uit fantasieën en herinneringen van het verleden en het creatieve van het heden. Patries Landwehr richt zich in haar geschilderde portretten op emoties achter de emoties en de realistische schilderijen van Wilma Geerts zijn een ode aan de mens; heden en verleden zijn de essentie in haar portretten.

Galerie KuBra, Schilderstraat 17a, 5211NB ‘s-Hertogenbosch. Opening en nieuwjaarsreceptie zondag 11 januari 2015 om 15.00 uur. Expositie loopt van 8 januari tot 15 februari 2015.

De galerie is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur, zaterdag en iedere 1ste zondag van de maand van 12 tot 17 uur en op afspraak. In de weekenden wordt u ontvangen door één van onze kunstenaars. U bent van harte welkom!

De kunstenaars

De realistische vrouwen van Marion Janssen-Quaadvliet (Vught) ontstaan door te tekenen met rietpen en penseel in Oost-Indische inkt en aanvullende te schilderen met olie- en acrylverf. Bij haar werken voel je de beweging en wordt de ziel blootgelegd, mede door de daarbij passende kleuren.

Expressie en energie zijn terug te vinden in de acrylverf-schilderijen van Tushi Nicolasen(Sint Anthonis) en zo is zij ook. Het lijkt soms een strijd met verf en doek maar juist door de meerdere lagen verf en de onregelmatigheid geeft het vaak een extra dimensie aan ‘haar mensen’. Het zichtbare weglaten en het onzichtbare in het licht zetten.

Bij de slanke en sierlijke bronzen beelden van Lilian Steenhuisen(Rosmalen) is de uitdrukking in het gezicht van groot belang voor de beleving van het beeld. Kenmerkend voor haar sculpturen zijn humor, emotie en extreme beweging.

Patries Landwehr(Vught) richt zich in haar geschilderde portretten op emoties achter de emoties. Ze maakt gebruik van diverse technieken en/of benaderingen. Carnaval en ook het dagelijkse leven zijn een onuitputtelijke bron die het leven kleur geven. De kijker heeft alle ruimte om vanuit een eigen referentiekader te observeren en te interpreteren.

De portretten van Jeanne Tax(Vught) komen voort uit klei, cement, gips, keramiek en kunsthars en zijn geassembleerd met ‘afvalmateriaal’, waarbij vaak de sokkel een verlengde is van het beeld. Jeanne haalt haar inspiratie uit een thema of gebeurtenis en maakt gebruik van materialen die voor handen zijn. Haar werk valt onder de assemblage-mixed media en/of conceptuele kunst.

Achter ieder realistisch werk van Wilma Geerts(Breda) zit een verhaal. Haar portretten zijn een ode aan de mens; hun heden en verleden zijn de essentie in haar portretten. Soms panoramische schilderijen, dan weer kinderen in hun eigen belevingswereld.

Stichting KuBra

KuBra (Kunstenaars Uit Brabant) is een stichting, opgericht op 17 februari 2011, met als doel het samenbrengen van Brabantse kunstenaars en het stimuleren van onderlinge samenwerking. Doordat kunstenaars zelf hun krachten bundelen, kunnen zij samen een organisatie vormen waaruit blijkt dat kunst niet weg te denken is uit onze samenleving. Ook biedt KuBra een podium voor haar leden. Dit werd afgelopen drie jaar steeds gedaan door tijdelijke exposities op diverse plekken in Brabant en in België en sinds 2013 heeft KuBra ook een eigen tijdelijke plek, ‘de Galerie’, die op 6 september 2014 een meer permanent karakter heeft gekregen in de Schilderstraat 17a in ’s-Hertogenbosch.

Galerie KuBra

De Schilderstraat 17a in ‘s-Hertogenbosch, een pand waar al 20 jaar grafiekatelier Kurtface en galerie Ietsmooisaandemuur.nl zijn gevestigd. De afgelopen maanden is het pand aangepast en de vernieuwde opzet werd op 6 september jl. gepresenteerd: een nieuw samenwerkingsverband met een andere culturele partij: Stichting KuBra-Kunstenaars uit Brabant.

Door een herindeling van het pand neemt, naast het Zeefdrukatelier Kurtface, de Galerie van stichting KuBra haar intrek in de ruime galerieruimte. Tevens is hier het kantoor van KuBra gevestigd. Door de duurzame samenwerking zullen er meer kansen en mogelijkheden gecreëerd gaan worden, denk hierbij o.a. aan het geven van exposities, demonstraties, workshops en lezingen.

Voor stichting KuBra-Kunstenaars uit Brabant, een non-profit en selfsupporting kunstenaarscollectief, is een vaste stek in de hoofdstad van Brabant een hele goede zet gebleken.

De bekendheid van KuBra is hierdoor sterk gegroeid in Brabant én ook daarbuiten. Het heeft hen nieuwe kansen geboden om intensiever samen te gaan werken met andere culturele partijen in ’s-Hertogenbosch, maar zeker ook daar buiten!