BIG BO

BIOGRAFIE

Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) speelt zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en rudimentair fingerpicking-werk.

Big Bo wint in 2015 de eerste prijs in de categorie solisten/duo’s, tijdens de prestigieuze Dutch Blues Challenge, de belangrijkste prijs voor Nederlandse Blues artiesten. In januari 2016 zal Big Bo Nederland gaan vertegenwoordigen in Memphis, USA op de International Blues Challenge. 

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander.

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer.

Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek.

Big Bo is regelmatig op de podia te zien met zijn vaste begeleider; mondharmonicawizard Ruurd van der Vegt (Skinny Dog), onder de naam THE MERCYMEN.

HISTORIE

Op twaalfjarige leeftijd pakt Big Bo de gitaar op. Dan wordt hij voor het eerst geconfronteerd met de Blues. Zijn ouders zijn fanatieke liefhebbers van het genre en als hij een plaat hoort van John Lee Hooker is hij op slag verkocht. Een intensieve muzikale levens-studie en werk met verschillende muzikanten volgt. Eind jaren tachtig komt Bo terecht in Amsterdam, waar hij voornamelijk in kroegen en op straat optreedt. Hij ontmoet onder meer Ronald Abrahams, een vakkundig Bluesartiest uit Chicago, die hem de kneepjes van het vak laat zien.

Na deze intensieve periode in Amsterdam, waar hij zijn bijnaam krijgt vanwege zijn “Big sound”, keert de dan 26-jarige, gelouterde Bluesman terug naar Den Bosch. Daar ontmoet hij de mondharmonicaspeler Mr. Bas. In de vijf jaar daarop ontwikkelt dit duo zich tot één van de meest toonaangevende Bluesacts in Nederland. Begin jaren ’90 wint het duo de prestigieuze eerste prijs in de landelijke talentenjacht “Bluestrain”.

Sinds 1996 gaat Big Bo als solist verder met inmiddels een indrukwekkende staat van dienst: succesvolle cd-releases en optredens op gerenommeerde podia in binnen- en buitenland, onder meer in The Slow Club te Parijs, tournees door Europa en Scandinavië, Amsterdam Bluesfestival, Bluesroute Utrecht, Jazz In Duketown Den Bosch en zelfs een succesvol optreden in de Svetlanov Music Hall van Moskou. Van kleine podia tot grote festivals, steeds weer laat Big Bo een onuitwisbare indruk achter.

In 2011 maakt Bo een reis door de Mississippi waar hij succesvol optreedt in de lokale Juke Joints.

In september 2012 wordt Bo uit 43 aanmeldingen geselecteerd om mee te doen aan de Dutch Blues Challenge. Hij geeft die dag een indrukwekkend optreden dat bij de bezoekers nog lang is blijven hangen.

Ook in 2015 is Big Bo wederom geselecteerd als finalist voor de Dutch Blues Challenge. Hierbij wint hij de eerste prijs in de categorie solisten/duo’s en mag hij naar Memphis, USA, om Nederland te gaan vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge.

Naast zijn werk als solist was Big Bo twaalf jaar lang actief als zanger-gitarist in de powerblues formatie Slow Blow Fuse.

In 2015 en 2016 is Big Bo regelmatig te zien in de theaters met de lopende voorstelling: Het Geheim Van Dockery Farms, een theatervoorstelling samen met Marc Stakenburg over het ontstaan van de blues op de plantage van Dockery Farms.

Met een podiumervaring van zo’n 30 jaar en ruim 1500 optredens is hij nog altijd een graag geziene gast op de internationale (blues)podia. Inmiddels op bijna 50-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, een ervaring die men niet snel vergeet.